Drożdżowy baranek wielkanocny

Podarunek od serca


Mój wielkanocny prezent dla R. rodzinki : ) Mam nadzieje, że chlebek się spodoba i będzie smakował : )

 


Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g mąki żytniej

2 łyżki cukru

1 opakowanie suszonych drożdży

2 jajka

5 dag (ok. 1/4 kostki) masła

1 szklanka wody

2 łyżeczki soli

Ponadto:

czarny pieprz lub rodzynki na oczy

tłuszcz lub papier na blachę


Masło stopić, wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże, sól, wbić jajko, wlać szklankę letniej wody, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło. Miskę przykryć i odstawić na około pół godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Potem formować baranka z kulek ciasta, kładąc je bezpośrednio na blasze, wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać 10 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, włożyć oczka z czarnego pieprzu.

Piec w 180oC przez ok. 30 minut.

Smacznego :)

 



Comments are closed.