Dyniowe ciasto z kremem






 

Moje pierwsze ciacho z dodatkiem tartej dyni, do ciasta dodajemy również wiórki kokosowe, migdały i suszoną żurawinę. Upieczone w tortownicy, pokrojone na 3 krążki, przełożone pysznym kremem z serka Philadelphia. Wilgotne (kilka dni), mięsiste i bardzo smaczne. 

Polecam dla fanów ciasta marchewkowego.

Miłego dnia!


Źródło przepisu: Kwestia Smaku (z moimi zmianami)

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

1 szklanka cukru (około 180 g), można dać mniej

150 ml oleju roślinnego

200 g startej na tarce surowej dyni

50 g pokruszonych płatków migdałów

50 g wiórków kokosowych

1 brzoskwinia (świeża lub z puszki) pomiełam

1 szklanka sparzonej i odsączonej z wody suszonej żurawiny (mój dodatek)

1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli



Składniki na krem:

120 g serka Philadelphia (dałam 200 g)

50 g masła, miękkiego

1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/3 szklanki)

Mała forma np. kwadratowa 21 x 21 cm lub tortownica o średnicy 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając boki papieru poza obręcz. Dno z papierem i boki formy posmarować masłem lub olejem. Można też formę posmarować masłem lub olejem i całą wyłożyć papierem bez wypuszczania papieru poza obręcz.

Masa: ucierać serek Philadelphia razem z masłem przez około 5 – 7 minut aż masa będzie puszysty. Dodać cukier puder, najlepiej w 2 partiach, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto: Przygotować wszystkie składniki, odmierzyć i umieścić w miseczkach. Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Jajka ubić na puszystą pianę (około 5 – 7 minut). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim strumieniem olej.

Do powstałej masy dodać startą dynię, migdały lub orzechy, wiórki kokosowe, suszoną żurawinę, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać łyżką.

Dodać mąkę z proszkiem, sodą oraz solą i delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę aż wetknięty patyczek będzie suchy (piekłam 55 minut).

Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części (ja przekroiłam na 3 części). Spód posmarować 1/3 polewy, przykryć kolejnym krążkiem ciasta, posmarować 1/3 kremu, przykryć kolejnym krążkiem i posmarować resztą kremu. Można od razu kroić i podawać lub wstawić do lodówki do czasu aż polewa bardziej zastygnie. 

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>