Farmhouse loaf

Ekspresowy chleb z domu na farmie


Na dzisiejsze, sobotnie śniadanie mieliśmy bardzo szybki chlebek, bo:

przygotowanie ciasta zajmuje – około 15 minut
wyrastanie ciasta – 60 minut
ostateczne wyrastanie – 20 minut
pieczenie – około 30 minut

Bardzo prosty i smaczny chleb drożdżowy, wyrasta bardzo szybko, a smakuje idealnie : ) Ja zrobiłam swój z połowy porcji w keksówce o wymiarach 20 x 9 cm : ) Mojemu R. bardzo smakował ; )

Przepis znalazłam u Russkaya, której bardzo dziękuję : )

Życzę miłej soboty ; )

 

 

Składniki:

500 g mąki chlebowej

2 łyżeczki drobnej soli morskiej

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka drobnego cukru

300 ml letniej wody

Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić pośrodku dołek.
W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody.
Mieszać do rozpuszczenia, następnie pozostawić na 2 minuty – powinno się lekko spienić.
Wlać do dołka w mące wraz z pozostałą wodą. Szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut, do podwojenia objętości.
Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.

Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do lekko naoliwionej foremki.
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.

Nagrzać piekarnik do 220oC (200 termoobieg).
Chleb lekko oprószyć mąką i piec przez 30 minut. Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Jeśli to konieczne, dopiekać chleb (już bez foremki) przez 5 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego :)




Comments are closed.