Granola czekoladowo – morelowa

Mój dzień zaczynam od muesli, najlepiej jeszcze w piżamie i szlafroku

 

Każdy dzień, który zacznę miską mojej ulubionej granoli z mlekiem musi być udany! 

Domowa granola to najcenniejszy skarb, który możemy podarować sobie i  najbliższym osobom na śniadanie.

Dlaczego?

Granola to spora dawka niezbędnego błonnika zawartego w płatkach owsianych, który stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu, naturalnych cukrów w postaci suszonych owoców i miodu, bo suszone morele to niezwykle bogate źródło magnezu. Magnez to natomiast pierwiastek odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego. Dzięki niemu stresy dnia codziennego przechodzimy łatwiej, to także źródło cennego beta-karotenu. Jest to związek odpowiedzialny za zmiatanie wolnych rodników w naszym organizmie. Dodałam również suszoną żurawinę, która zawiera dużo witaminy A i C, witamin z grupy B. Natomiast orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i samopoczucie, kiedy jesteśmy zmęczeni. Są tutaj też ziarna słonecznika, które są skarbnicą żelaza, magnezu. Same plusy, prawa?

Do takiej granoli można dodać wszystko co się lubimy. U mnie dzisiaj gotową granolę wymieszałam z płatkami kukurydzianymi, które są źródłem potasu, selenu i witamy A, a wszystko polałam chudym mlekiem, z którym najczęściej podaje się muesli, a to źródło wapnia i protein niezbędnych dla naszej masy mięśniowej, aby być aktywnym fizycznie przez cały dzień!

 


 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

4 czubate łyżki miodu

100 g łuskanego słonecznika

około 16 suszonych moreli

2 łyżki kakao

1/3 szklanki soku jabłkowego (najlepiej świeżego)

1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich

1/2 szklanki suszonej żurawiny

 

Piekarnik nastawić na 170oC z termoobiegiem.

W rondelku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać sok jabłkowy, kakao i wszystko lekko zagotować. Następnie dodać płatki owsiane i słonecznik, dokładnie wymieszać składniki i przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w czasie pieczenia co 10 minut mieszać wszystkie składniki, aby się nie przypaliły.

Morele pokroić na drobniejsze kawałki, wymieszać z orzechami, żurawiną i połączyć z naszą granolą.

Serwować z mlekiem lub ulubionym jogurtem z owocami ; )

Smacznego i życzę miłego dnia!


Odpowiedz na „jolantaszyndlarewiczAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>