Grissini

Słyszeliście o grissini?

To rodzaj włoskiego pieczywa, wyrabianego wg przepisu podobnego do tego na pizzę :) znane podobno już od XIV w. 

A próbowaliście grissini? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić. To lekkie chrupiące, cienkie paluszki wyrabiane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ulubionych przypraw lub ziaren. U mnie z sezamem, makiem, ziołami prowansalskimi i słodką papryka. 

Idealne jako przegryzka do wędlin, serów a nawet zup zamiast grzanek. Może je po prostu maczać w oliwie z oliwek i też dobrze smakują! 

Miłego dnia! :)

 

Zródło przepisu: Kwestia Smaku

 

Składniki, 16 sztuk:

20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży instant)

150 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

240 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

1 żółtko do posmarowania + 1 łyżka wody

Dodatkowo:

po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, sezamu, maku, słodkiej papryki)

oraz do posypania po wierzchu: po szczypcie powyższych

Drożdże wkruszyć do głębokiej miski, dodać ciepłą wodę i wymieszać, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut, do czasu aż rozczyn się spieni. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlewać rozczyn z drożdży cały czas mieszając łyżką. Na koniec dodać oliwę i zagnieść ciasto. Wyrabiać je przez około 10 minut aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do czasu aż ciasto zwiększy objętość minimum dwukrotnie.

Ciasto wyjąć na blat i powygniatać przez 1-2 minuty, podzielić na 4 części. Do każdej części dodać po 1 dodatku: sezam, zioła prowansalskie, słodką paprykę i mak. Każdą część chwilę powygniatać aby dodatki równomiernie się rozprowadziły w cieście.

Każdą część podzielić jeszcze na 4 mniejsze części i każdą zrolować na blacie na cienki wałeczek o długości krótszego boku blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę posmarować oliwą i układać na niej wałeczki z ciasta. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Można też wałeczki zrobić dłuższe i cieńsze na długość dłuższego boku blachy.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Paluszki delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym lub zmiksowanym z wodą. Każdy paluszek posypać dodatkowo dodatkami. Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 – 15 minut (w zależności od grubości paluszków) do czasu aż będą ładnie zrumienione i wysuszone.

Smacznego :)

?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>