Imbirowe ciasto z rabarbarem

Rabarbar – ciąg dalszy w cieście i w kompocie


Kolejne ciasto rabarbarowe w tym sezonie : ) i muszę powiedzieć, że czuję, że napewno nie ostatnie, bo bardzo lubię ciasta w jego towarzystwie. Dzisiaj kupiłam 1,5 kg w bliskim warzywniaku – od razu wiedziałam, że upiekę właśnie to ze strony Kwestia Smaku i zrobię mój ulubiony kompot!

Mamy już taką tradycję – co tydzień w czwartek, między zajęciami Radka przychodzą nasi znajomi na kawkę i oczywiście musi być ciasto, bo jak to kawa bez ciasta? Tak więc, na jutro jestem przygotowana ; )

A jakie jest ciasto?

Mmm.. pyszne ; ) jak każde ciasto z rabarbarem! Z delikatną nutką imbriu od czasu do czasu szczypiącego w czubek języka, z kwaskowatym rabarbarem rozpływającym się w ustach, delikatną kruszonką lekko trzeszczącą między zębami, wilgotne, delikatne, pięknie wyrośnięte i cudownie pachnące! Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Polecam upieczenie we własnej kuchni albo zapraszam na kawę do mnie ; )

Autorka przepisu: Asia

 



Składniki na ciasto:

180 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

200 g miękkiego masła

160 g cukru

1 pełna łyżka świeżo startego obranego imbiru

3 jajka roztrzepane

400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki (ja dałam około 500 g)

 

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

2 łyżeczki imbiru w proszku

50 g cukru (dałam brązowy)

100 g mąki

Dodatkowo po posypania:

cukier puder

Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 – 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać imbir w proszku, cukier a po chwili mąkę, wymieszać.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).

Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 – 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

 

Zapraszam również na pyszny, orzeźwiający kompot domowej roboty – idealny na początki gorących dni ; )

Składniki

5 długich i grubych łodych rabarbaru, umyty, obrany na kawałki o długości ok 3 cm

1/2 – 3/4 szklanki cukru (zależy od indywidualnego smaku)

2 litry wody

8 goździków

1/2 soku z cytryny

Wstawić garnek i zagotować wodę, dodać cukier, obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, goździki. Gotować około 20 minut, na końcu dodać sok z cytryny i gotowe!


Comments are closed.