Jabłecznik z budyniem

 Pyszny o każdej porze dnia ; )


Ciasto od lat pieczone w naszym domu, domu Babci, domu ciotek, bo jest naprawdę przepyszne i proste. To niby zwykły jabłecznik ale dodatek budyniu nadaje mu unikatowego charakteru.

Dokładnie to połączenie kruchego ciasta, przełożonego grubą wartę jabłek i budyniu (najlepiej waniliowego), które tworzą wspaniałe i wyjątkowe trio. Każdy kawałek tego jabłecznika to delikatna rozkosz dla naszego podniebienia, nie wierzycie?

Sami wypróbujcie ; )

 

 

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki cukru

1 kostka margaryny lub masła (250 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 całe jajka

2 żółtka


Składniki na masę budyniową:

1 litr + 1/2 szklanki mleka

3 budynie waniliowe z prawdziwą wanilią (każdy na 1/2 litra budyniu)


Dodatkowo:

1,2 kg jabłek

łyżeczka cynamonu 

 

Piekarnik nastawić na 180oC.


Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć spód blaszki (25 x 35 cm lub nieco większą) wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku ok 15 minut, a drugą włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki za pomocą tarki lub malaksera. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na ciasto.

Ugotować budyń i wylać jeszcze gorący na warstwę jabłek.

Na wierzch zetrzeć na tartce na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażalnika.

Piec kolejne 45 minut w 180oC ( do złotego koloru ciasta na wierzchu).

Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i najlepiej kroić całkowicie wystudzone ; )

Smacznego!

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>