Jesienna koralowa szarlotka z rodzynkami

Jaki jest mój ulubiony owoce? – Zdecydowanie jabłko, odpowiem bez zastanowienia : )

 

Warunki szarlotki doskonałej:

1). musi być w niej dużoooo jabłek, a mało ciasta

2). musi być aromatyczna – cynamon + przyprawa do piernika nadają jabłkom wspaniały i głęboki smak

3). ciasto do wypieku najlepiej jak jest kruche, które rozpływa się ustach i delikatnie chrupie między jabłkami

4). po upieczeniu ciasto musi być wysokie

 5). w trakcie pieczenia całym dom musi pachnieć szarlotkowo i musi ciągnąć za nosy domowników do ciepłej od piekarnika kuchni

Ta szarlotka spełnia wszystkie powyższe kryteria i może być spokojnie nazwana wspaniałą szarlotką -idealną na ponure i szare, jesienne dni. Ten cudowny wypiek rodem z Francji podawany na ciepło z gałką lodów waniliowych napewno zachwyci każdego – gorąco polecam ; )

 

 

 

Składniki:

500 g mąki

250 g masła

3 żółtka

150 g cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

8 obranych jabłek (twardych, soczystych)

rodzynki (spażone wieczór przed planowanym pieczeniem)

cynamon – dużo cynamonu

przyprawa do piernika

cukier waniliowy (8g)

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylepić 1/3 ciasta dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 – 15 minut. Przestudzić.

Kolejną 1/3 ciasta wylepić boki tortownicy.

2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Przesypać cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do piernika, jeśli jabłka są mocno kwaśne – można również posłodzić. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok (najlepiej przez ściereczkę, gazę). Wyłożyć na podpieczony spód.

Pozostałe ciasto (to z zamrażarki) zetrzyj na grubej tarce na wierzch pozostawiając w samym środku niewielką „dziurkę” średnicy ok 2cm, czyli tam po prostu nie ścieraj ciasta – tędy wydobywać się będą cudowne aromaty, ale też cała wilgoć z jabłek.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>