Karpatka

 karpatka. garbatka


Rzeczywiście Dorotka w swoim wpisie miała rację – karpatka rewelacyjna! :) Ptysiowe, chrupiące ciasto z pięknymi garbami jak góry Karpaty (im więcej garbów tym wypiek jest bardziej efektowny), przełożone puszystym i lekkim kremem budyniowym. 

U nas w domu karpatkę piecze się od lat, ale jeśli Wy nigdy jej nie piekliście to musicie ją koniecznie upiec! ; )

 

Autorka przepisu: Dorotus76

 

 

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody

pół kostki masła (125 g)

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej – by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Składniki na krem:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)1 cukier waniliowy – 16 g

4 łyżki mąki pszennej, z lekką ‚górką’ (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj ‚plain flour’ – krem będzie miał szary kolor)

5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką ‚górką’)

4 jajka

Ponadto:

cukier puder do posypania


Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.

Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm – po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>