Konfitura jeżynowo – jabłkowa i bułeczki owsiane na jogurcie

Śniadaniowa propozycja – moja ulubiona, bo na słodko.


Konfitura idealna – bo z dodatkiem jabłek i jeżyn, przy której inne przetwory nie mają szans ;) naprawdę jest rewelacyjna w smaku, bardzo owocowa, gęsta – pyszna!

Do tego proponuję zdrowe bułeczki owsiane na jogurcie z płatkami owsianymi i mąką owsianą. Ich wnętrze jest delikatne, puszyste, a skorupka chrupiąca, posypana płatkami owsianymi. Pasują na wytrawnie i na słodko, a upieczone bułeczki można spokojnie zamrozić i cieszyć się nimi w każdej chwili.

Reasumując to idealne połączenie – jedne z moich ulubionych!

 

 

 

Autorka przepisu: Agata

Składniki na 8 bułeczek:

300 g mąki pszennej

100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych

50 g płatków owsianych 

110 g jogurtu naturalnego

110 g wody

12 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Na wierzch: mleko i płatki owsiane

W misce wymieszać obie mąki i płatki owsiane.
W kubku wymieszać maślankę z drożdżami i cukrem. Wlać do miski z mąką, dodać wodę i odstawić na 30 minut.
Dodać sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1-1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 20×30 cm (grubość ok. 1 cm).
Pokroić na 8 części i przenieść bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Posmarować mlekiem i posypać płatkami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

i

Autorka przepisu: Dorotus76

Składniki:

1 kg jeżyn

0,5 kg jabłek na przetwory

skórka otarta i sok z 1 cytryny

2 szklanki cukru


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do większego garnka z grubym dnem razem z jeżynami i cytryną, zasypać cukrem. Zagotować. Gotować kilka godzin na minimalnej mocy palnika aż konfitura zgęstnieje, dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni. W połowie gotowania przetrzeć połowę konfitury przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek.

Jak sprawdzić, czy jest już wystarczająco dobra konsystencja? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącej konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy – wystarczy już gotowania.

Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.

Smacznego :)


Odpowiedz na „burczymiwbrzuchuAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>