Krem brokułowy

 

Mimo, że mój R. jest prawdziwym mięsożercą „z krwi i kości” to na taką zupę zawsze go namówię!

Dzisiaj na obiad pyszny krem z brokuła z dodatkiem warzyw. Wykończony serkiem topionym, który nadaje zupie kremowego charakteru. Sycąca, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.

 

Smacznego popołudnia ; )


Składniki:

500 g brokuła (1 brokuł)

1 marchewka

1 pietruszka

3 ziemniaki

1 cebula

3 ząbki czosnku

400 ml bulionu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki ziół prowansalskich

100 g serka topionego (np. czosnkowego, albo z ziołami)

 

W dużym garnku podgrzać oliwę, cebulę obrać, pokroić i smażyć na w garnku do złotego koloru, dodać czosnek, obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć około 3 minut i zalać bulionem. Dodać zioła, pieprz i sól, gotować pod przykryciem około 20 minut. Brokuła umyć, wykroić różyczki, dodać do garnka i gotować do czasu aż brokuł zmięknie. Zdjąć z palnika. Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Serwować z ulubionym pieczywem.

Smacznego ;)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>