Krucha szarlotka wg Agnieszki

Kiedy za oknem mróz biorę kawałek szarlotki

 

Każdy przepis Agnieszki biorę w ciemno, bo wiem, że zawsze każdy wypiek wyjdzie pyszny – nie było inaczej i tym razem, dziękuję ; )

Pychotowa szarlotka na kruchym cieście – idealnie słodkim, z prażonymi jabłkami z cynamonowym aromatem, posypana cukrem pudrem, niebo! Mojemu R. bardzo smakowało, a to przecież wybredne stworzenie ; ) 

Sami spróbujcie ; )

Głaszcząc się po brzuszku, po wielkim kawałku ciasta szepczę ‚dobranoc’, życzę samych słodkich snów :)


Autorka przepisu: Agnieszka z Kulinarne Spotkania (z moją małą zmianą – ja swoje jabłka uprażyłam)

 


Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
3 łyżki cynamonu

Z mąki, jajka, masła, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie części. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uformować wysoki brzeg. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać cynamon i wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasta i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>