Lekki torcik z malinami i borówkami

torcik z malinami i borowkami11torcik z malinami i borowkami2 torcik z malinami i borowkami5

 

Zapraszam na bardzo szybki biszkoptowy tort przekładany bitą śmietaną i owocami – borówką amerykańską i malinami. Bardzo lekki, nie za słodki, delikatny deser do popołudniowej kawy. Polecam ;)

PS. Wracam do Was 21 sierpnia, buziaki!

 

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż powstanie gładka, biała masa. Następnie dodać przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Przelać ciasto.

Piec w 180oC około 25 – 30 minut (do suchego patyczka).

 

Składniki na masę śmietanową:

500 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder i krótko zmiksować. Podzielić na 3 równe części.

 

Składniki na poncz:

1/2 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

 

Dodatkowo:

250 g borówki amerykańskiej

300 g malin

 

Ostygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć ponczem. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 porcji śmietany, na to 3/4 owoców borówki, przykryć kolejnym blatem, następnie wyłożyć kolejną 1/3 porcji śmietany 3/4 owoców malin i przykryć ostatnim blatem. Wierzch udekorować reszta bitej śmietany i owoców.

Smacznego!

torcik z malinami i borowkami8

torcik z malinami i borowkami7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>