Marmurkowa babka kokosowo-kakaowa

Mój dom pachnący dwukolorową babką : )


Mój dom jest w Ostrzeszówku : ) to miasto ma w sobie niesamowitą magię! Totalnie różni się od Wrocławia! Jest spokojne, sympatyczne, kolorowe, czyste, każdy się do siebie uśmiecha, nie jeżdżą tutaj głośne tramwaje i dymiące autobusy, człowiek żyje bez pośpiechu, a w rodzinnym domu czeka ukochana mama, tato i siostra : )

W moim domu jest zawsze ciepło, czysto i przyjemnie, czuję się tutaj naprawdę swobodnie i dobrze, bardzo lubię tutaj wracać..

Mam wielkie szczęście, bo mieszkam w takiej bardzo rodzinnej okolicy – mój dom stoi pomiędzy domem babci a domem mojej matki chrzestnej : ) a tuż niedaleko mnie kolejna ciotka i dom mojego R. więc do każdego mam bardzo blisko, a jak już wsiądę na mojego rowerowego rumaka to do każdego to rzut kamieniem.

Mój dom pachnie lasem, bo pare kroków dzieli go od „Lasku Klasztornego”.

Mój dom jest czerwony, ma duży piękny ogród o który bardzo dba mama i uwielbia spędzać w nim każdą wolną chwilę.

Na weekendowy czas spędzany w gronie najbliższych coś na szybko! Ostatnio bardzo spodobały mi się babki, a zwłaszcza marmurkowe, dzisiaj czarną stronę tworzy kakao, a jasne zawiara wiórki kokosowe. Wiórki kokosowe można zastąpić skórką z cytryny, albo pomarańczy. Babka jest bardzo szybka w wykonaniu, a do tego jest delikatna, puchata, dośc wilgotna, idealne do rozmów przy kubku gorącego mleka lub herbaty.

Życzę miłego weekendu ; )

 



Składniki:

5 jajek

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 ml dowolnego tłuszczu (ja dałam olej słonecznikowy)

120 ml mleka

1 cukier waniliowy

200 g cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki wiórków kokosowych

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce zmiksować mleko, olej, cukier i cukier waniliowy. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej kakao.
Dużą formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wlać 1/2 ciasta jasnego, następnie część z kakao, na końcu pozostałą część jasną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 minut.
Ostudzić w formie.

Smacznego!

 


Comments are closed.