Owsiane muffinki z rodzynkami

Na górskie śniadanko z górskimi płatkami owsianymi!

 

Muffinki idealnie nadają się na śniadanko lub na II śniadanie do pracy lub do szkoły, także w gorach będą moim śniadaniowym ratunkiem, bo przecież zawsze na śniadanie zajadam się muesli z jogurtem, mlekiem i owocami. Prawie to wszystko będę miała w tych super zdrowych maleństwach! 

Może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są naprawdę pyszne!

Przepis znalazłam tutaj na blogu Słodziutko i Wytrawnie – dziękuję!

 

 

Składniki:

½ szklanki otrąb owsianych,

½ szklanki górskich płatków owsianych

1 szklanka mleka

½ szklanki rodzynek

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1 szczypta soli

⅓ szklanki cukru

⅓ szklanki oleju

2 jajka

1 jabłko

Otręby, płatki owsiane i rodzynki wymieszać z bardzo gorącym mlekiem. Odstawić na pół godziny, żeby zmiękły i napęczniały. Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki.

Wymieszać ze sobą w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Połączyć ze sobą zawartość obu misek oraz jabłko i mleko z rodzynkami, otrębami i płatkami owsianymi. Krótko wymieszać – tylko do połączenia się składników. Nie przejmować się grudkami. Nałożyć masę do formy na muffiny. Wierzch udekorować kawałkiem orzecha.

Piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 °C.


Comments are closed.