Paszteciki z kapustą i grzybami5 Paszteciki z kapustą i grzybami6 Paszteciki z kapustą i grzybami7 Paszteciki z kapustą i grzybami8 Paszteciki z kapustą i grzybami2

Farsz ze smażonej, kiszonej kapusty, grzybów, cebuli, zawinięty w delikatne ciasto drożdżowe. Co tu gadać? Co tu pisać? Są pyszne! Dlatego zachęcam zrobić je we własnym domu. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu.

 

Składniki na ciasto:

450 g mąki

30 g drożdży

2 żółtka

200 g ciepłego mleka

1oo g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

1 cebula

500 g pieczarek

50 g podgrzybków

500 g kiszonej kapusty

przyprawy: 1 łyżeczka kminku, szczypta chili, szczypta imbiru

pieprz, sól do smaku

2 łyżki masła

3 łyżki oliwy  z oliwek

 

Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

mak lub kminek

 

Do miseczki pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.

Do rozczynu z drożdży dodać resztę składników i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulkę, włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką na około 1 – 1 1/2 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta lub dzień wcześniej przygotować nadzienie.

Cebulę, pieczarki i podgrzybki pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na maśle, następnie dodać oliwę, grzyby, posolić. Dusić aż grzyby zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodać przyprawy i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażyć około 20 minut. Całkowicie ostudzić.

Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 równe części (paski o szerokości około 11 cm). Na brzegu każdego paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik, na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą pasków.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na papier ruloniki (zachować odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby złączenia były na dole. Następnie ostrym nożem pokroić każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kminkiem lub makiem.

Zostawić do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.

Piec w 200 stopniach Celsjusza ok 25 minut (do złotego koloru).

Całkowicie ostudzić i kroić.

Smacznego!

Paszteciki z kapustą i grzybami91 paszteciki3 paszczeciki z kapusta i grzybami pyszne