Piernik pulchny

Ty Pierniku! 

 

W Polsce piernik przyjął się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, ale dziś stoi w każdym tradycyjnym polskim domu. Ten piernik należy właśnie do tych prostych, polskich, pierników, ale jest sama nazwa wskazuje jest – puszysty i wilgotny od powideł śliwkowych i masy budyniowej, do tego polany czekoladą rozpływa się w ustach. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, co oznaczało pieprzny, i to właśnie dzięki przyprawom do piernika czuć, że to są święta!

Życzę wszystkim miłego świętowania ciąg dalszy w gronie najbliższych przy pysznych słodkościach : )

 

 

 Składniki na ciasto:

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

3,5 szklanki mąki

0,5 szklanki mleka

1 szklanka miodu

3 czubate łyżki kakao

4 łyżki oleju

1 cukier waniliowy

1 mały proszek do pieczenia

1 torebka przyprawy do piernika

Składniki na krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego

 400 ml mleka

1/3 kostki masła

Dodatkowo:

powidła śliwkowe do przełożenia

płatki migdałkowe

polewa czekoladowa

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i dobrze połączyć wszystkie składniki. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wailiowym. Do masy jajecznej dodać olej, miód, mleko i dobrze wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać wszystko, aby ciasto nie miało grudek, można zrobić to mikserem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać, aby miało ono równą powierzchnię.

Piec ok 45-50 minut w 180oC. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.

Przygotować krem: ugotować budyń, garnek od razu przykryć folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia. (folia spowoduje to, że na wierzchu budyniu nie zrobi się „kożuch” po wystygnięciu i w masie nie będzie grudek) W misce utrzeć masło na puch, nadal miksując po łyżce dodawać zimny budyń i utrzeć na gładką masę.

Po wystygnięciu piernika ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy posmarować powidłami, przykryć drugim ciastem, rozsmarować masę budyniową i położyć trzeci kawałek ciasta. Polewę przygotować wg przepisu, lub stopić w kąpieli wodnej czekoladę i polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.

 Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>