Piernik z jabłkami

Przedegzaminowe sprzątanie, robienie wszystkiego tylko nie uczenie się i ciasto z dedykacją dla Piotrka :)

 

Mieszkanie posprzątne, okno w pokoju umyte przy -5oC, podłogi wyczyszczone na klęczkach, podkurzane w każdym kącie, książki na półkach ustawione równiusieńko, rzeczy poukładne w każdej szafce, wyprane wszystko co się dało, zmieniona pościel, poprasowane, a teraz.. piernik z jabłkami, a to wszystko przez ostatni, środowy egzamin z reumatologii i robienie wszystkiego innego niż uczenie się do niego i uciekanie od czytania po raz setny notatek.

Drugi powód dla ktorego piekę ciasto i ten świąteczny nastrój to moja obietnica złożona Piotrkowi (nasz wspołlokator), że jak dostanie pracę to upiekę Jego ulubione ciasto. Przepis pochodzi z Piotrka domu i muszę przyznać, że jest wspaniałe! Szybkie do zrobienia, bardzo jabłkowe, z piernikową nutą, takie jakie lubię! Polane czekoladową polewą umila moją naukę, bo już nic innego mi nie zostało.

Nawet mojego wybrednemu stworzeniu, któremu na imię Radek piernik bardzo smakował i zrobił jak włoski kucharz mówić „pyszne”, bo On lubi takie mokre ciasta. Napewno po egzaminie upiekę jakiś sernik, a może wczesniej? :) chyba już wiem jaki! I obowiązkowo po egzaminie i R. obronie pójdziemy na wielkie lody włoskie najlepsze we Wrocławiu! : )

 

Składniki:

1 kg jabłek

1 szklanka cukru

cynamon wg uznania, ja dałam 3 łyżeczki

cukier waniliowy

2 szklanki mąki tortowej

3 łyżki kakao

3 jajka

4 łyżki stopnionej margaryny lub oleju

1 łyżka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

od siebie dodałam jeszcze 2 łyżki przyprawy do piernika

Jabłka umyć, pokroić w kostkę, zastypać cukrem i cukrem waniliowym, cynamonem, przyprawą do piernika i odstawić na 1 godzinę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Do suchych składników dodać żółtka, roztopniony tłuszcz, olej. Wymieszać. Dodać do miski z ciastem jabłka. Dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy.

Piec około 45-60 minut (to zależy od jabłek) w 180oC. Wy wystudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

(Ja zrobiłam ciasto z połowy składników i piekłam ok 40 minut w tortownicy o średnicy 20 cm.)

  

Składniki na polewę czekoladową:

 4 łyżki masła

4 łyżki kakao

4 łyżki cukru

4 łyżki wody lub 5 łyżkek śmietany 18%

Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku aż do stopienia się masła, polac ciasto od razu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>