Piwny chleb po irlandzku

Święto studenta i chleb na piwie

 

We Wrocławiu Juwenalia :) prawie każdy student ostatnio pije codziennie piwo i chociaż ja nie lubię smaku piwa to postanowiłam, że wykorzystam je do szczytniejszego celu i upiekę chleb na piwie wg irlandzkiej receptury.

Nigdy nie zrobiłam tak szybko chleba! Tutaj nie potrzebne są żadne drożdże! Potrzeba nam tylko prawie pół litra jasnego piwa, mąka, proszek do pieczenia, trochę soli, cukru i gotowe! 

Chlebek jest bardzo smaczny, we wnątrz wilgotny, dość ciążki, ma chrupiącą skórkę, cudowny zapach. Nic więcej nie potrzeba ; )

 


Skadniki:

480 ml piwa jasnego

3 szklanki mąki

4 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka soli

łyżka cukru

siemię lniane do posypania wierzchu

Nastawić piekarnik na 175oC.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, wymieszać dokładnie. Do miski wlać piwo i energicznie wymieszać, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Przygotować formę – koniecznie prostokątną i wąską (szerokość około 12 cm, długość około 30cm), nasmarować masłem i obsypać mąką, wlać ciasto i obsypać je siemieniem.

Gotową formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkim czy jest już gotowy i ostudzić.

Smacznego ; )


Comments are closed.