Polski chleb pszenno-żytni

 Połączenie siły mąk!

:)


Mmmm.. ale pyszny – pszenno – żytny, polski chleb, z chrupiącą skórką, ze słonecznikiem i miękkim, puszystym i dość wilgotnym wnętrzu, smakuje rewelacyjnie! Pomimo, że upieczony na drożdżach utrzymuje świeżość około 3-4 dni. Idealny do każdego posiłku

U mnie z serem żółtym i ulubioną czekośliwkową nutellą :)

Miłego dnia ;-)

Autorka przepisu: Agata ( z moimi małymi zmianami)

 


Składniki na zaczyn:

okruszek drożdży świeżych (1-2 g)
75g letniej wody
75g mąki żytniej typ 720

Drożdże rozczynić w wodzie, wymieszać z mąką, przykryć i odstawić na 10-12 godzin w temp. pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe:

10g świeżych drożdży
350g wody ( u mnie 300 g)
cały zaczyn
175g mąki pszennej typ 650
175g mąki pszennej typ 2000
150g mąki żytniej typ 720
10g soli
4 łyżki siemienia lnianego (u mnie słonecznika)

Do pieczenia: forma keksówka 10×30 cm, natłuszczona i wysypana otrębami.

Drożdże rozczynić w wodzie.
W misce wymieszać mąkę z solą i 2 ( u mnie 4) łyżkami siemienia (słonecznika). Wlać drożdże i dodać zaczyn. Wyrobić mikserem lepkie ciasto (ok. 8-10 minut). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny, w tym czasie zagnieść ciasto 3-krotnie.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy, przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny. Posmarować mlekiem, posypać pozostałym siemieniem (niczym nie posypywałam).

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą. Włożyć chleb, piec ok. 40 minut. Upieczony bochenek postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>