Nie masz pomysłu na użycie białek z babki drożdżowej lub innego wypieku? Znudził Ci się placek z białek i maku?

Jeśli tak to proponuję pyszną, puchatą babkę pomarańczową! Jest bardzo aromatyczna, bardzo wilgotna, mięciutka, naprawdę polecam spróbowania, bo aż się zdziwiłam, że jest taka wyśmienita! :)

Dzisiaj Wielki Post i cały dzień powstymuję się od spróbowania różnych pyszności ; ) a Wam jak idzie?

Zródło przepisu: :)

Pozdrawiam serdecznie ; )

 

 

Składniki:

225 g drobnego cukru

100 g masła, miekkiego

skorka starta z jednej pomarańczy

150 ml mleka

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 białek jaj (200 ml)

szczypta soli

Ponadto:

masło do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

Lukier:

100 g cukru pudru, przesianego

2 łyżki soku z pomarańczy

 

 

Formę na babke posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Piekarnik nastawic na 180°C.

Makę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puch, dodawać cukier stopniowo, cały czas miksujac. Dodać skorkę pomarańczową. Zmiksować. Cieniutkim strumieniem dolewać mleko, miksujac. Wsypywac makć z proszkiem do pieczenia i za każdym dodaniem zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Ubite białka dodawać partiami do masy i mieszać bardzo delikatnie. Ciasto przełożyć do wczesniej przygotowanej formy.

Piec okolo 35 minut.

Sprawdzić patyczkiem czy juz ciasto jest upieczone. Jesli patyczek wyciagniety bedzie czysty, to można wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostawic około 5 minut w formie. Potem wyjac z formy i ostudzic. W miedzyczasie przygotować lukier. Polać ostudzone ciasto, dowolnie ozdobić.

Smacznego! :)