Pomidorowy chleb orkiszowy

Pomidorowy chleb orkiszowy1 Pomidorowy chleb orkiszowy2

Pomidorowy chleb orkiszowy3 Pomidorowy chleb orkiszowy4

 

Chleb upieczony w ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Amber.

Bardzo smaczny – pięknie wyrośnięty, pomidorowy, z mąki pszennej i orkiszowej, na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego. Ciekawym dodatkiem jest tarte jabłko, które nadaje pieczywu wilgoci i sprawia, że chleb nie wysycha tak szybko :)

Moje zmiany w oryginalnym przepisie: ciasto właściwe zrobiłam z połowy składników i upiekłam jeden bochenek, zamiast czarnego sezamu dodałam siemię lniane, zamiast zmielić puszkę pomidorów rozgniotłam pomidory widelcem i upiekłam chleb w keksówce.

Dziękuję za wspólne pieczenie :)

Źródło: Dancia

Składniki na zaczyn:

55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,

200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,

200 g wody,

1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

Cały zaczyn, około 500g,

400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,

140 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,

150 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,

1 łyżka miodu,

sezam czarny, w/g uznania (dałam siemię lniane)

sól morska, około 10 g

Do zaczynu dodać rozgniecione widelcem pomidory, sól, miód, siemię lniane. Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki – orkiszową i pszenną chlebową.Wyrabić ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej. Pozostawić ciasto przykryte, na około 3 godziny.

W czasie tych 3 godzin:

Po godzinie, wyjąć ciasto z miski na omączony blat, rozklepać, poskładać i ponownie włożyć do miski.

Po następnej godzinie, postąpić identycznie.

W trzeciej godzinie uformować ciasto w podłużny bochenek i włożyć go do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny – aż chleb wyrośnie do krawędzi formy.

Piec w początkowej temp. 250st, przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać około 45 minut.

Studzić na kratce i kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

Pomidorowy chleb orkiszowy6

Pomidorowy chleb orkiszowy5

 

Pieczareczki, które piekły razem ze mną ten wspaniały chleb:

Aciri Bajkorada
Mimbla Ruskie raz
Renata S forksncanvas

Odpowiedz na „MimblaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>