Pszenne bułki z ziołami

 

Myślicie, że upieczenie domowych bułek jest trudne? Nic bardziej mylnego! Są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak i zapach rozchodzący się podczas pieczenia nie zastąpi tych kupnych za żadne skarby świata. Dodajemy do nich co tylko chcemy, dzisiaj proponuję z ziołami i czosnkiem. Są chrupiące z zewnątrz, puchate i miękkie wewnątrz. U mnie posmarowane masłem, białym serem, z jajkiem, pomidorem i rzeżuchą, mniam, mniam :)

A Wy co macie dzisiaj na śniadanie?

Miłego dnia!


 Składniki na zaczyn:

10 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

100 g mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 

 

Składniki na ciasto właściwe:

450 g mąki pszennej

3 łyżki ziół prowansalskich

10 g drożdży 

3 ząbki czosnku

120 ml wody

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju


W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać zioła, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).

Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt kwadraty i pociąć na mniejsze 9 kwadratów. Układać na blaszy (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.

Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).

Studzić na kratce.

Smacznego! :)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>