Razowe bułki ze słonecznikiem, bardzo łatwe

 Bardzo szybkie bułeczki na śniadanie

 

Dzisiaj mieliśmy królewsko – wiosenne śniadanie z  bułeczkami ze słonecznikiem : )

Bułeczki bardzo szybkie do zrobienia, a w dodatku bardzo pyszne! Delikatne, chrupiące ze zdrowymui ziarnami słonecznika. Mojemu R. bardzo dogodziłam : ) 

 Przepis pochodzi z blogu Liski, który cytuję w całości:

 


Składniki na 6 bułeczek:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej razowej

3/4 szklanki wody

10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych instant)

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy lub oleju

2-3 łyżki pestek słonecznika

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę zagnieść ciasto. Powinno się delikatnie kleić do rąk.
Dodać 2 łyżki pestek słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przelożyć do miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.

Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w pestkach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 230oC.

Wyrośniete bułeczki wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wsypując ok. 1/2 szklanki kostek lodu*.
Piec ok. 12-15 minut. Jeśli słabo się rumienią (choć to są bułki z cyklu tych raczej bladych), można włączyć termoobieg (temp. 190o C) i dopiekać ok. 5 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

*Topiący się lód tworzy w piekarniku parę, dzięki której skórka na bułeczkach jest bardziej chrupiąca.
Kostki lodu wsypuję bezpośrednio na dno piekarnika, można też wstawić je do niego w żaroodpornym naczyniu. Kostki lodu w żadnym razie nie mogą dotykać do bułeczek. 


Comments are closed.