Rogaliki krucho – drożdżowe z jabłkowym nadzieniem

Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda.. ; )

 

Spójrz, bracie, choć raz, trzeźwo na świat,
Ceń nauki wszystkie, jeśli masz ambicje,
Gdy nadejdzie czas, zawoła nas,
Stary las nad rzeką szumem drzew z daleka.

Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda,
Świat jest piękny, czy to znasz?
Otwórz oczy, patrz, otwórz oczy, patrz!
La, la, la… otwórz oczy, patrz.

Piłkę kopać chcesz, na trawę spiesz,
Zagraj razem z nami, zagraj z kolegami,
Rankiem, kiedy świt puka do drzwi,
Ciągną młodych w pole harce i swawole.

Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda,
Świat jest piękny, czy to znasz?
Otwórz oczy, patrz, otwórz oczy, patrz!
La, la, la… otwórz oczy, patrz.

Czas zacząć tydzień przygody.

Dzisiaj moja pierwsza przygoda z drożdzami instant – efekt? Cudowny! Bez martwienia się czy tym wybrednym drożdżom zachowującym się jak księżeta z bajki dogodzę temperaturą mleka, czy mi wyrosną czy też nie będą miały na to ochoty. Jeśli będzie taka możliwość to zawsze skorzystam z tego ułatwienia.

Do tego znalazłam nowy przepis na rogaliki z wykorzystaniem śmietany. To są najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłam – mięciutkie, delikatne, maślane. Świetnie wspołpracuje się z ciastem, nie kleją się do rąk i łatwo rozwałkowują, nie trzeba długo wyrabiać ciasta, a to już wielkie +!. Już zawsze będę takie piekła!

Jutro? Następna wakacyjna przygoda – wyjeżdżamy rano do Chorwacji, na wyspę Hvar i z tej okazji upiekłam na drodę rogaliki, które zawsze doskonale spełniają swoją rolę jako słodka przekąska w czasie podróży – są słodkie, sycące, smaczne i niezastąpione! Teraz siebie samą klaskam po dłoniach żeby zostało coś na jutro, ale co ja za to mogę, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe..

Kapelusz? – jest

Buty na jeżozwierzaki? – są!

Rogaliki? – też

No to w drogę!


Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki pszennej
250 g masła
3 jajka
250 ml kwaśnej śmietany (18%)
2 opakowania drożdży instant dr Oetkera (te po 7g każda)
2 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

5 dużych jabłek, obranych, pokrojone w małą kostkę
1 lyżka soku z cytryny
cukier do smaku (to zależy od słodkości jabłek)
cynamon

Dodatkowo:

1 jajko

1 łyżeczka mleka

Jabłka wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, dodać cynamon i odstawić na 1 godzinę.
Makę przesiać z solą do miski, wsypać drożdże, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Dodać masło. Dobrze posiekać nożem, aż powstaną grudki ciasta, dodać śmietanę, wymieszać i wbić jajka, znów wymieszać. Ciasto wyłożyć na stół i dokładnie zagnieść. Zostawić przykryte na 30 minut. Podzielić na 4 czesci i każdą rozwałkować. Placki podzielić na 8 czesci, na każdą część wykładać łyżkę nadzienia i zwijać piękne rogale. Do kubka wbić jedno jajko i szybko rozmącić je z 1 łyżeczką mleka. Posmarować każdy rogalik i posypać delikatnie grubym cukrem.

Piec ok 20 minut w 180oC, do złotego koloru.

 Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>