Sernik cytrusowy

 Niedzielna kawa i cytrusowy przysmak

 

Sernik upieczony na dzisiajszą kawę z różnych okazji: dnia Babci i Dziadka, moich urodzin, mojej mamy imienin, mojego powrotu do domu po miesięcznym pobycie we Wrocławiu, z okazji szczęścia z tego, że idzie wiosna i pewnie dużo by się jeszcze nazbierało.

Sernik jest bardzo cytrynowy, bardzo delikatny, bardzo rozpływający się w ustach, bardzo kremowy, bardzo szybki w wykonaniu, bo miksuje się po kolei składniki, jest bardzo, ale to bardzo pyszny! Bardzo pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawy. 

  

Składniki na spód:
175 g herbatników typu digestive 
3 łyżki miękkiego masła
  
Składniki na masę serową:
1 kg sera
1 cytryna
1 pomarańcza
200 ml śmietanki kremówki
250 g cukru (1 i 1/4 szkl)
5 jajek
2 opakowania kisielu cytrynowego (o wadze 77 g)
 
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Herbatniki miksujemy z masłem w malakserze. Wylepiamy kruszynkami spód tortownicy i podpiekamy przez 10 min. Zostawiamy do wystudzenia.
 
Wyjmujemy ser z lodówki. Ścieramy skórkę ze wszystkich cytrusów. Z owoców wyciskamy sok. Skórki cytrusów mieszamy ze śmietanką.
 
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Miksujemy ser z cukrami i pojedynczo dodajemy jajka za każdym razem krótko ubijając. Dodajemy sok z cytrusów – miksujemy. Na koniec dodajemy kisiel cytrynowy i śmietankę ze skórkami cytrusów.
Wylewamy masę na spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 180ºC przez 1 godzinę, a następnie przez 20 min w 160ºC.
Gdy sernik ostygnie wstawiamy go do lodówki na kilka godzin do oziębienia (ja trzymałam go tam całą noc).

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>