Sernik dalmatyńczyk

101 dalmatyńczyków i sernik

 

Czy oglądaliście albo czytaliście bajkę „101 dalamtyńczyków”? To jedna z moim ulubionych bajek Walta Disneya. Opowiada ona o psie Pongo i jego panie Rogerze, którzy wiodą spokojne życie. Pewnego dnia ich życie zmienia się na lepsze, kiedy to Pongo aranżuje spotkanie swojego pana z Anitą, właścicielką Perdity, prowadzi do związania dwóch bardzo szczęśliwych par. Po pewnym czasie na świat przychodzi piętnaścioro szczeniąt. Szczęście w rodzinie burzy nagłe pojawienie się demonicznej Cruelli Demon, która pragnie kupić szczenięta i z ich skór uszyć dla siebie wspaniałe futro, ale na szczęście to się jej nie udaje ; )

Sernik dalamtyńczyk od razu skojarzył mi się z tą bajką. Stanowi idealne połączenie sera i maku – jednych z najlepszych smakołyków na świecie! Sernik jest bardzo szybki w wykonaniu, robi się je ekspresowo, a jest wyborowe : ) Może macie jeszcze pozostałości ze świąt i chcecie je wykorzystać? Jeśli tak – to ten sernik jest dla Was!

 

 

Składniki na ciasto:

200g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

100g cukru pudru

1 cukier waniliowy

100g miękkiego masła

Składniki na masę makową:

150g maku

125ml mleka

1 łyżka miodu

2 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

1/3 szklanki kandyzowanej pomarańczy


Składniki na masę twarogową:

750g twarogu z wiaderka

3 jajka

150g stopionego masła

250g cukru pudru

1 budyń waniliowy


Mąkę przesiać z proszkiem, kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce, po czym wylepić formę (u mnie o średnicy, natłuszczoną i oprószoną mąką. Podpiec w 180oC przez 8 minut.

Mak zalać wodą, gotować 15 minut na małym ogniu, odsączyć i zmielić. Połączyć z zagotowanym mlekiem, miodem i cukrem i kandyzowaną pomarańczą. Odstawić do wystygnięcia, po czym dodać bułkę tartą.


Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami.

Na podpieczony spód poukładać łyżką małymi porcjami połowę masy makowej, na to wylać masę serową. Resztę masy makowej porozrzucać na wierzch sera.

Piec w 180oC przez 40 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>