Sernik nowojorski II

 

W ten weekend zapraszam na idealny sernik nowojorski. Idealny, ponieważ jest niesamowicie lekki, kremowy i delikatny, z cytrynową nutką, na delikatnym spodzie z ciasteczek – wręcz rozpływa się w ustach! Pieczenie w kąpieli wodnej zapewni nam, że sernik wyjdzie równiutki, aksamitny i gładki.

Polecam i życzę pięknego, słonecznego weekendu! ;-)


Źródło przepisu: Moje Wypieki


Składniki na spód:

70 g masła, roztopionego

140 g ciastek digestive, pokruszonych

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)

250 g drobnego cukru

3 łyżki mąki pszennej

1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

skórka otarta z jednej cytryny

1,5 łyżeczki soku z cytryny

3 duże jajka 

1 żółtko

200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)

 

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.

 

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia.  Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).

Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Polewa z kwaśnej śmietany:

220 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka drobnego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

 

Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.

 

Smacznego :)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>