Sernik Tiramisu na zimno

Sernik Tiramisu na zimno1

Sernik Tiramisu na zimno8Sernik Tiramisu na zimno2

Sernik Tiramisu na zimno4 Sernik Tiramisu na zimno5

Mega pyszny sernik na zimno, bez włączania piekarnika – idealny na nadchodzące lato! Spód wykonany z ciasteczek i herbatników, masa serowa to połączenie serka mascarpone, serka homogenizowanego i śmietany kremówki. Sernik przełożony jest biszkoptami Lady Fingers zamoczonymi mocno w kawie, które nadają deserowi ciekawego smaku. Wierzch posypany obficie kakao i kawałkami mlecznej i gorzkiej czekolady.

Sernik jest bardzo delikatny, leciutki, rozpływający się w ustach. Polecam ;)

 

Składniki na spód:

1/2 szklanki pokruszonych herbatników

1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek owsianych

50 g stopionego masła

 

Składniki na masę:

250 g serka mascarpone

250 g serka waniliowego homogenizowanego

200 ml kremówki 36%

1 opakowanie żelatyny (takiej)

 

Składniki do przełożenia:

8 – 10  biszkoptów Lady Fingers

1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy

 

Do dekoracji:

kakao

starta czekolada gorzka i mleczna

 

Pokruszone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykłożyć tortownicę o średnicy 22 cm i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę przygotować wg opakowania i zostawić do lekkiego przestugnięcia.  Kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone i homogenizowany zmiksować, aby napuszyć ser i dodać przestudzoną żelatynę. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę i połączyć dokładnie składniki. Podzielić masę na dwie części.

Kawę przelać do miseczki. Na ciasteczkowy spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie ułożyć na niej blisko siebie zamoczone w kawie biszkopty Lady Fingers. Na biszkopty wyłożyć drugą część sera i uderzyć kilka razy tortownicą w stół aby masa weszła w  pomiędzy biszkopty. Sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień sernik sernik posypać kakao i udekorować startą czekoladą.

Smacznego :)

Sernik Tiramisu na zimno6

Sernik Tiramisu na zimno3

Sernik Tiramisu na zimno7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>