Sernik w cieście czekoladowym

Pomuczymy razem przy kawałku łaciatego sernika?


Przepis z pysznego bloga Moje Wypieki, w którym to Pani Dorota zawsze rozpieszcza moje drogi wzrokowe, a jeśli już coś upiekę z Jej przepisów to i podniebienie : )

Dzisiaj sernik, bo dawno go u mnie nie było. Ten z myślą o moim R., który bardzo lubi serniki z serii „biało-czarne”.

Bardzo się cieszę, że go upiekłam, bo to istne serowo-czekoladowe szaleństwo dla moich kubków smakowych, które zakochały się w tym wypieku! Bardzo prosty przepis i można go zjadać nawet na ciepło, jak tylko trochę ostygnie. Wilgotny, puszysty, na bardzo czekoladowym cieście. Sernik wygląda jak krówka, bo jest w piękne łatki. Chyba dzisiaj zacznę muczeć, bo tak mi smakuje, że co chwilę go podjadam, jestem pewna, że i Wam by zasmakował : )

Polecam i życzę miłego wieczoru ; ) 

Autorka przepisu: Dorotus76 (z moją zmianą w składnikach na masę serową)

 


Składniki na ciasto czekoladowe:

1 szklanka mleka

125 g masła

2 czubate łyżki kakao

3/4 szklanki cukru

50 g połamanej gorzkiej czekolady

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka (białka i żółtka osobno)


Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).


Składniki na masę serową:

1000 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

5 jajek (żółtka i białka osobno)

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

1,5 łyżki mąki pszennej

1 mały budyń waniliowy

65 g masła, miękkiego lub roztopionego


Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół – pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wykończenia obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie. 
Ciasto równie dobrze smakuje ciepłe, jak i ostudzone.


Smacznego :)

 


Comments are closed.