Sernik z brzoskwiniami wg Kasi

A na święta – obowiązkowo sernik!

 

Każdy w domu ma swoją tradycję co to pieczonych ciast na święta, u jednych jest karpatka, u drugich skubaniec, a u nas koniecznie musi być sernik i to nie byle jaki ; ) W te święta zapraszam po przepis na przepyszny sernik – delikatny, puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach.

Masa serowa ma delikatnie żółtą barwę dzięki dużej ilości żółtek dodanej do masy serowej. Na spodzie wilgotne, delikatne, puszyste ciasto, na wierzchu brzoskwinie, a to wszystko pokryte słodką i chrupiącą bezą z 6 białek. 

Smakuje niebiańsko!

Polecam na każdą okazję ; )

PS. Autorka przepisu – Kasia, proponuje wierzch posypać wiórkami kokosowymi, ja ich nie użyłam, bo nie każdy z nas je lubi.

 

Autorka przepisu: Milk_chocolate84 – dziękuję : )

 


Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki

10 dag margaryny lub masła

4 łyżki cukru

1 łyżka oleju

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

1kg sera mielonego 

0,5 szklanki oleju

0,5 szklanki zimnego mleka

200 ml śmietanki 30-36%

budyń śmietankowy na 0,75 ml mleka

3/4 szklanki cukru

2 jajka

6 żółtek

 

Składniki na piankę:

6 białek

0,5 szklanki cukru

wiórki kokosowe do obsypania (ok. pół szklanki) (pominęłam)

puszka brzoskwiń

 

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa: Jajka i żółtka utrzeć na gładka masę. Dodawać po łyżce zmielonego sera, cały czas miksując. Dodać śmietankę. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z budyniem, dodać do masy serowej. Na końcu dodać olej. Po każdym dodaniu kolejnego składnika chwilę pomiksować.

Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 32/22 cm (jesli będzie się przuklejało do rąk, moczyć je lekko w zimnej wodzie). na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 50 minut.

Kiedy zbliża się koniec czasu ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru misować jeszcze 2-3 minuty. Brzoskwinie pokroić w plasterki.

Wyjąć ciasto z piekarnika, na nie wyłożyć brzoskwinie (ja wyrzucam delikatnie wszystkie na ciasto i rozkładam widelcem). Na to wyłożyc pianę z białek i posypać obficie wiórkami kokosowymi (ja nie użyłam wiórków). Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Po wyłączeniu piekarnika otworzyć drzwiczki i pozostawić na kilka minut ciasto w piekarniku.

Smacznego! :)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>