Sernik z brzoskwiniami wg przepisu Siostry Leonilii

Ulubieniec.

 

Ulubiony sernik mojego R., gdy się Go pytam:

- „Na jaki placek masz ochotę?”,

zawsze usłyszę –

- „Twój sernik!”. 

Na prawdę polecam! Ma wysoką aksamitną, delikatną, rozpływającą się w ustach masę serową, w której zatopione są kawałki brzoskwiń podstawę i wierzch ma zrobioną z pysznego kruchego ciasta z mąki krupczatki, która zawsze drapie mnie w dłonie podczas zagniatania ciasta.

Gwarantuję, że przepis jest doskonały w każdym calu, a sernik wychodzi pycha!. Przepisem obdarowałam połowę rodziny, która piecze go teraz zawsze ; )


Źródło przepisu: Ciasta Siostry Leonilli 

 


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki krupczatki

5 zółtek

3 łyżki cukru

1 kostka masła

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Wyrobić ciastoz podanych składników, podzielić na większą część – 3/4, którą należy rozwałkować na blaszce, a 1/4 ciasto dobrze schłodzić w zamrażalce.


 

Składniki na masę serową:

1 kg sera

1 jajko

2 budynie waniliowe w proszku

1 szklanka cukru pudru, czasami daję mniej

1 kostka masła

 

Składniki na  pianę:

5 białek

1 szklanka cukru

 

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

 

Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, dodać jajko, twaróg i ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoswinie (ja jedną połowkę kroję na 3 części), a na nie pianę – ubite białka jaj z cukrem. Na wierzch utrzeć na grubych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.

Piec ok 1 godzinę w temp 180ºC.

Smacznego ; )

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>