Sernik z ciasteczkami

 

Witajcie!

Mam dla Was idealny przepis na weekendowe ciacho do kawy  :)

Specjalnie wyłączyłam stoper, aby sprawdzić ile czasu zajmie mi przygotowanie sernika – bez schładzania spodu i pieczenia trwało to dokładnie 10 minut! Do sernika użyłam sporą ilość ciasteczek 180 g owsianych + 230 g ciasteczek PrycyPałki, które znajdują się w spodzie, w masie serowej i zdobią z bitą śmietaną wierzch ; )

Sernik jest delikatny i wilgotny, czyli taki jaki lubimy :)

Pozdrawiam!

 

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek owsianych

50 g ciasteczek tego typu: klik, klik

100 g masła

 

Składni na masę serową:

600 g masy serowej

3 jajka

1 łyżka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

100 g ciasteczek tego typu: klik, klik

 

Składniki na dekorację:

250 ml śmietany kremówki (30%)

1 łyżeczka cukru pudru

80 g ciasteczkek tego typu: klik, klik

 

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i delikatnie obsypać mąką. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać cukier, mąkę pszenną i twaróg. Połączyć dokładnie składniki. Ciasteczka pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką i przelać na ciasteczkowy spód.

Piec 1 godzinę w 170oC. Ostudzić w piekarniku, a następnie całą noc w lodówce.

Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, a boki udekorować pokrojonymi ciasteczkami.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>