Sernik z polewą czekoladowo – wiśniową



Pyszny delikatny, aksamitny, waniliowy sernik z polewą czekoladowo – wiśniową wykonaną z konfitury i gorzkiej czekolady. Sernik jest idealny i jak dla mnie nie ma nic lepszego na świecie niż wielki kawał takiego wypieku.

Miłej niedzieli!

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie

50 g masła

 

Składniki na masę serową:

800 g sera 3-krotnie zmielonego 

5 jajek

2/3 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

 

Składniki na polewę:

1/2 szklanki konfitury wiśniowej

90 g gorzkiej czekolady

 

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

W misce zmiksować jajka z cukrem (około 2 minuty mikserem), dodać śmietanę, twaróg, a na koniec przesiany przez sitko budyń i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać. 

Masę powoli wylać na schłodzony spód.

Piec w kąpieli wodnej*w 230oC przez 15 minut, następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120oC i piec kolejne 60 minut. 

Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek ostudzić sernik. Następnie włożyć sernik na całą noc do piekarnika, aby całkowicie stężał.

Następnego dnia w garnuszku podgrzać konfiturę wiśniową, gotować na małym ogniu, aż woda odparuje, zdjąć z ognia, wrzucić do garnuszka połamaną czekoladę i wymieszać do roztopienia i połączenia, ostudzić w polać wierzch sernika.

Smacznego! :)

 *Równocześnie wkładając do piekarnika sernik wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>