Słodki chleb cynamonowy i wspólne pieczenie :)

slodki chleb cynamonowy00
slodki chleb cynamonowy6
slodki chleb cynamonowy2
slodki chleb cynamonowy3

Razem z 23 Blogerkami upiekłam słodki chleb z cynamonem i orzechami. Wprowadziłam małą modyfikację do przepisu – do ciasta właściwego zamiast mąki razowej dałam mąkę pszenną i zamiast dać orzechy do ciasta, zmiksowałam je w malakserze i dodałam do cukru cynamonowego. Chleb nie jest bardzo słodki, ale nie nadaje się do kanapek z szynką ; ). Mnie najbardziej smakowały posmarowane masłem i dżemem porzeczkowym. Ładnie wyrósł a podczas pieczenia w całym domu pachniało cynamonem, tak jak lubię.

Dziękuję Dziewczyny na wspólne pieczenie!

 

Składniki na bigę:

170 g mąki pszennej razowej (dałam mąkę graham typ 1850)

1/4 łyżeczki drożdży instant (dałam 5 g świeżych)

6 łyżek mleka

1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła

lekko roztrzepane, duże jajko

 

Wymieszać wszystkie składniki. Wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.

Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.

Bigę umieścić w misce i przykryć. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3 dni).

 

Składniki na ciasto:

170 g mąki pszennej razowej (dałam mąkę graham typ 1850)

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki mleka

filiżanka rodzynek

 

Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.

Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

 

Składniki na ciasto właściwe:

biga

ciasto z rodzynkami

7 łyżek mąki pszennej razowej (dałam mąkę pszenną typ 650)

płaska łyżeczka soli

2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant (dałam 15 g świeżych)

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych (ja zmieliłam je na pył w malakserze)

 

Składniki na cukier cynamonowy

3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu

 

ciasto chlebowe

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty.

Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.

Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora razy.

Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym wymieszanym z orzechami.

Zwinąć ciasto w długi bochenek – długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć ,szwem’ do dołu w lekko posmarowanej formie.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość – 45-60 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 st.C.

Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut.

Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.

Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.

Smacznego!

 

slodki chleb cynamonowy5
slodki chleb cynamonowy4
slodki chleb cynamonowy6 (2)
Zapraszam do Dziewczyn, aby zobaczyć zobaczyć ich wypieki:
Amber – Kuchennymi Drzwiami
Ani – Bajkorada
Anny – Życie od kuchni
Anity – Tak sobie pichcę
Aluchy –  Nieład mAlutki
Bei –  Magazyn Kuchenny
Bożeny – Smakowe kubki
Chantel – Przy kubku kawy
Eweliny – Around the kitchen table
Gosi – Kocham gary
Joli – Smak mojego domu
Kamil – Ogrody Babilonu
Kasi – Pokrojone i doprawione
Kasi – Bake & Taste
Magdy – Konwalie w kuchni
Majki – Kalejdoskop kulinarny
Margot – Kuchnia Alicji
Marianny – Kuchenna Wiewióra
Marty – Co dziś zjem na śniadanie
Moniki – Moni w kuchni
Renaty – Forks’N’Canvas
Pieguska – Każdy ma jakiegoś bzika
Sary – Pieczarka Mysia
Wisły – Zapach chleba

Odpowiedz na „SaraAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>