Szarlotka spod samiuskich Tater

Najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam w życiu!

 

Naj, naj, najlepsza! Bardzo kruchy spód, do tego gruba wartwa jabłek pokrojonych w plasterki, oblepione w cynamonie, na wierzchu kruszonka z ciasta, posypana cukrem pudrem. Te wszystkie elementy sprawiły, że zakochałam się w tej szarlotce i polecam wypróbowania :)

Fakt, trzeba obrać 3 kg jabłek i pokroić w plasterki, ale ja uwielbiam rytuał obierania jabłek – jeden plasterek do miski, drugi do brzuszka, dlatego im więcej obierania tym lepiej ; )

Zapraszam do Ostrzeszowa na szarlotkę z Tatr, ale szybko, bo zaraz cała zniknie :)

 

Autorka przepisu:  ChilliBite

 


Składniki na ciasto:

500 g mąki krupczatki
1 kostka margaryny (250 g) 
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany

Składniki na nadzienie:

2-3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku (ja nie dawałam)

bułka tarta do podsypania


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekaj razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż formę wielkości ok. 22×30 cm  papierem do pieczenia, dno wylep 2/3 ciasta i wstaw razem z formą  do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki.
Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokrój jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodaj puder , cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, postaraj się nie połamać plasterków. 
Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo – będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie dociśnij i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem.

Smacznego :) 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>