Torcik z sercem

 

Pyszny, leciutki jak chmurka, rozpływający się w ustach torcik z bitą śmietaną i kawałkami czekolady z kandyzowaną gruszką i kawową nutką. 

Smakuje pysznie ; )

Pozdrawiam i życzę miłej, słonecznej soboty!

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

0,6 szklanki mąki pszennej

0,6 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Przygotować biszkopt: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać.

Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką pszenną. Przelać masę i piec ok 30 minut (do suchego patyczka) w 180oC. 

Odstawić do całkowitego ostudzenia.


Składniki na masę śmietanową:

500 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno na koniec dodać cukier puder i wymieszać.


Dodatkowo:

100 g czekolady z kandyzowaną gruszką (można dodać zwykłą mleczną)

100 ml gorącego mleka z 1 łyżką kawy

 

Czekoladę rozdrobnić w malakserze.

Biszkopt przekroić na 2 części. Spodni blat nasączyć połową mleka z kawą, na to wyłożyć równo na całej powierzchni połowę rozdrobnionej czekolady. Nałożyć połowę porcji bitej śmietany i przykryć 2 blatem. Wierzchni nasączyć resztą mleka z kawą i przykryć równo resztą bitej śmietany.

Udekorować czekoladą wg uznania :) 

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>