Tort makowo-śliwkowy

 Dzień babci i coś słodkiego

 

Z okazji Dnia Babci proponuję pyszny tort! Kruche, delikatne ciasto, którego wcześniej nie podpiekamy i wilgotna masa makowo-śliwkowa, myślę, że każdy by się skusił. Sto lat naszych Babciom!

Dzień Babci –  W Polsce obchodzone 21 stycznia, w tym samym dniu w Bułgarii i Brazylii a w Hiszpanii – 26 lipca. We Francji jest to święto ruchome i obchodzone jest w pierwszą niedzielę marca. Pomysł powstania święta w Polsce pojawił się w tygodniku „Kobieta i Życie” w 1964 roku. Już rok później święto to zaczął popularyzować „Express Poznański”. W roku 1966 również „Express Wieczorny” ogłosił dzień 21 stycznia „dniem babci”. Później powstała również tradycja obchodzenia Dnia Dziadka.

W Rosji, na jesieni 2009 roku, pojawiło się nowe, rodzinne święto – „Dzień babci i dziadka” (ros. День бабушек и дедушек).

W Ameryce – Amerykańskim (w USA i Kanadzie) odpowiednikiem naszych dni dziadka i babci jest Narodowy Dzień Dziadków, ang. National Grandparents Day. Nie jest więc świętem rozdzielonym na dwa dni. W USA jest to święto oficjalnie zatwierdzone przez Kongres i prezydenta, ustanowione w 1978 roku przez Jimmego Cartera na pierwszą niedzielę po Święcie Pracy Labour Day, które obchodzone jest w pierwszy poniedziałek września zarówno w USA jak i Kandzie. Tak więc Dzień Dziadków w obu krajach również obchodzony jest we wrześniu. Dzień ten ma swój oficjalny hymn A Song For Grandma And Grandpa („Piosenka dla Babci i Dziadka”), a symbolem tego dnia jest niezapominajka.

W Wielkiej Brytanii obchodzone w pierwszą niedzielę października.

*** 

Wierszyk dla Babci:

Tak wiele mnie nauczyłaś,
tak wiele uśmiechu mi dałaś,
na spacery ze mną chodziłaś,
kiedy byłam jeszcze mała.
Do snu nuciłaś piosenki,
byłaś zawsze blisko mnie
więc podziękować Ci, Babciu
za to wszystko chcę.
Żyj długo w spokoju i uśmiechaj się,
bo uśmiech jest najważniejszy
i to, że kocham Cię.

Obyś jak najdłużej żyła,
ze swych wnuków się cieszyła,
bo jesteś super i basta
i pieczesz najlepsze ciasta!!!

 

 

Składniki na kruchy spód:

250 g mąki pszennej

125 g masła

65 g cukru pudru

1 jajko

szczypta soli

Składniki na masę śliwkową:

750g śliwek

2 kopiaste łyżki cukru

4 łyżki zimnej wody

szczypta cynamonu

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę makową:

300 g mielonego maku

3/8 litra mleka

60 g cukru

1 cukier wanilinowy lub miąższ z 1 laski wanilii

1 jajko

50 g posiekanych migdałów bez skórki lub płatków migdałowych

Wymieszać mąkę, masło, cukier, sól, jajko i szybkozagnieść (najszybciej zrobić to malakserem). Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

 

Śliwki obrać ze skórki, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Wrzucić do garnka, dodać, cukier, cynamon. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Mają się trochę rozgotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i wlać do gotującej się masy. Wymieszać i odstawić żeby przestygła.
 
Zagotować mleko i zalać nim zmielony mak. Dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, migdały. Wymieszać.
 
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Dno tortownicy wylepić ciastem. Na nie wyłożyć połowę masy makowej. Następnie całą masę śliwkową i resztę masy makowej. Wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 – 60 minut. Wystudzić, dowolnie udekorować.

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>