Torta Margherita ze śliwkami

Nic prostszego ; ) 


Ciasto należące do tych najłatwiejszych na świecie! Wystarczy nam: mąka, cukier, jogurt naturalny, olej, jajka i owoce, większość z Was ma wszystkie składniki w kuchni ; )

Nie potrzebny mikser, blender, jedynie miska, łyżka, nóż do pocięcia śliwek, tortownica ( u mnie 25 cm) i piekarnik buchający 200oC, trochę chęci, szczypta miłości do pieczenia i gotowe!

A  efekt?

Cudowny!

Puszyste, delikatne, wilgotne, pięknie wyrośnięte ciacho na jogurcie ze śliwkami, rodem z Włoch, posypane cukrem pudrem. Czy można chcieć czegoś więcej?

Pozdrawiam i polecam! :)


Autorka przepisu: Asia z Kwestii Smaku

 

 

 

Składniki: 

Do odmierzenia składników posłuży kubeczek po jogurcie naturalnym o pojemności 150 g. 

2 kubeczki jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g 

2 kubeczki cukru 

3 jajka 

1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych 

4 kubeczki mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie) 

300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na kawałki (lub 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałeczki) 

Tortownicę o średnicy około 25 – 27 cm posmarować masłem lub olejem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami (oraz dodatkowo z cukrem wanilinowym jeśli go używamy). Dodać olej a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać śliwki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. Ciasto bez dodatku owoców może się upiec już znacznie wcześniej.

Smacznego!

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>