Torta Margherita ze śliwkami

Nic prostszego ; ) 


Ciasto należące do tych najłatwiejszych na świecie! Wystarczy nam: mąka, cukier, jogurt naturalny, olej, jajka i owoce, większość z Was ma wszystkie składniki w kuchni ; )

Nie potrzebny mikser, blender, jedynie miska, łyżka, nóż do pocięcia śliwek, tortownica ( u mnie 25 cm) i piekarnik buchający 200oC, trochę chęci, szczypta miłości do pieczenia i gotowe!

A  efekt?

Cudowny!

Puszyste, delikatne, wilgotne, pięknie wyrośnięte ciacho na jogurcie ze śliwkami, rodem z Włoch, posypane cukrem pudrem. Czy można chcieć czegoś więcej?

Pozdrawiam i polecam! :)


Autorka przepisu: Asia z Kwestii Smaku

 

 

 

Składniki: 

Do odmierzenia składników posłuży kubeczek po jogurcie naturalnym o pojemności 150 g. 

2 kubeczki jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g 

2 kubeczki cukru 

3 jajka 

1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych 

4 kubeczki mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie) 

300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na kawałki (lub 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałeczki) 

Tortownicę o średnicy około 25 – 27 cm posmarować masłem lub olejem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami (oraz dodatkowo z cukrem wanilinowym jeśli go używamy). Dodać olej a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać śliwki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. Ciasto bez dodatku owoców może się upiec już znacznie wcześniej.

Smacznego!

 


Odpowiedz na „kuchennefascynacjeAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>