Waniliowe ciasto maślankowe z brzoskwiniam i białą czekoladą

 M jak… miłość, mandat, mleczna czekolada i maślankowe ciasto z brzoskwiniami i białą czekoladą :)

M jak mniam, bo właśnie takie jest to ciasto!

M jak Moje Ciacho, z którego wzięłam przepis na te cudowne ciasto!

M jak mandat, który dostałam wczoraj za jazdę z biletem na wszystkie granice miasta Wrocławia, ale nie na linie pośpieszne i z tego powodu upiekłam te ciasto na zalanie moich smutków, bo jak sobie pomyślałam ile sera mogłabym kupić za te pieniążki na moje ulubione serniki, to aż mi się słabo robi ; P, ale cóż za nieuwagę się płaci, a każdy człowiek uczy się na błędach, a czasem te błędy muszą kosztować.

M jak maślanka, którą ostatnio pokazał mi mój kochany Pączers (dziewczyna z grupy) – firmy Mlekpol i nazywa się dokładnie maślanka Mrągowska Stracciatella, od teraz to moja ulubiona! Jak zobaczyłam przepis na te ciasto wiedziałam, że skorzystam z tej maślany..

M jak mój R., który wreszcie jest tutaj ze mną we Wrocławiu : )

 M jak moje dziewczyny, z którymi idziemy jutro na pewne spotkanie i jeśli zostanie jeszcze trochę ciasta napewno je wezmę! : -)

 

 

 

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

1 szklanka maślanki (Stracciatella – Mrągowska)

¾ szklanki cukru (dałam odrobinkę mniej)

½ szklanki oleju

3 jajka

100 g białej czekolady

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 laska wanilii

 Ponadto:

puszka brzoskwiń lub świeże dojrzałe brzoskwinie, ewentualnie nektarynki 6 sztuk

Kruszkonka:

6 łyżek cukru

10 łyżek mąki

120 g miękkiego masła

Ja użyłam płatków migdałowych

 

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.

W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto. Połączyłam za pomocą miksera na najniższych obrotach.

Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły.

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką lub płatkami migdałowymi.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180oC, przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>