Zupa buraczkowa z ziemniakami

 

Na niedzielną zupę do pieczarki mySi?

Dzisiaj buraczkowa z dużą ilością ziemniaków, która rozgrzewa i nadaje energii na całe popołudnie. Szybka i bardzo prosta do zrobienia. Zupę można również ugotować w wersji wegetariańskiej, gotując na bulionie warzywnym.

Zawsze najlepsza na drugi dzień.

 

Źródło inspiracji: Anna Ciesielska, Filozofia zdrowia

 

Składniki:

2-3 litry wody + trochę do uzupełnienia

szczypta tymianku i kurkumy

kawałek wołowiny lub cielęciny (ok 200g)

szczypta kminku

ok. 400 g buraków, startych na tarce

1/2 kg ziemniaków

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 ziarna ziela angielskiego

1/2 łyżeczki imbiru

szczypte pieprzu cayenne

łyżeczka wegety

ocet lub sok z cytryny do smaku

szczypta majeranku

łyżeczka masła

łyżeczkę bazylii

sól, pieprz do smaku

 

 

Do 2-3 1 wrzącej wody wrzucić szczyptę tymianku i kurkumy, wołowinę lub cielęcinę z kością (wg uznania), kminek, gotować około 1,5 godziny. Następnie dodać obrane i starte buraczki na dużych oczkach tarki, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojone cebule, 3 zgniecione ząbki czosnku. Dodać imbir, pieprz cayenne, wegetę, bazylię, ziele angielskie, gotować około 1 godz. (do miękkości), dodać sok z cytryny lub ocet do smaku, szczyptą majeranku, wyjąć kość, uzupełnić wrzątkiem, dodać masło, doprawić pieprzem i solą do smaku.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>