Zupa marchewkowa z serkiem topionym, krem

 

Lubicie zupy kremy? 

Bo ja bardzo!

Zupa dnia: zupa marchewkowa z serkiem topionym zmiksowana na gładki krem. Jest rewelacyjna! Nie za słodka jak to często bywa z marchwiankami, lekko pikantna z dodatkiem dość dużej ilości serka topionego dzięki czemu jest kremowa i delikatna.

Spróbujcie koniecznie! :)

 

Składniki:

1000 ml bulionu 

1 kg marchwii

3 duże ziemniaki

1 pietruszka

1/2 selera

2 cebule 

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

200 g serka topionego śmietankowego

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki bazylii, tymianku, imbiru, słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku.

 

W dużym garnku podsmażyć do złotego koloru na oleju drobno pokrojoną cebulę, czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) podsmażyć około 3 minuty, zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować około 40 minut do zmięknięcia warzyw. Skręcić gaz, dodać serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać z kleksem śmietany, wierzch posypać rzeżuchą. 

Smacznego!



Comments are closed.