Zupa pomidorowa ze śmietaną

zupa pomidorowa ze smietana2

zupa pomidorowa ze smietana3 zupa pomidorowa ze smietana4

 

Smak dzieciństwa – zupa pachnąca pomidorami i warzywami, zabielona kwaśną śmietaną. Podawana z makaronem lub ryżem i kawałkami kurczaka. Należy pamiętać – aby zupa dłużej utrzymała świeżość pomidorówkę należy przechowywać odcedzoną w lodówce, bez mięsa i warzyw. Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron. Dokładka gwarantowana! :)

 

Składniki:

ćwiartka kurczaka

2 litry wody

2 całe cebule

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek pora

kawałek selera

500 ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej

3 łyżki koncentratu pomidrowego

200 g śmietany 18%

szczypta zmielonego pieprzu, pieprzu cayenne, imbiru, szczypta ziół prowansalskich

Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdjąć łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni „szumowiny”. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny.
Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę, przyprawy i gotować przez następne 30 minut.
Wyjąć mięso i warzywa z wywaru, dodać przecier, koncentrat i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodawać śmietanę wymieszaną poprzednio z kilkoma łyżkami zupy, aby uniknąć zwarzenia, a następnie ze stopniowo dodawać do gorącego wywaru
Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z makaronem, kawałkami ugotowanego mięsa.

Dekorować świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

zupa pomidorowa ze smietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>