Zupa z cukinii, krem

 

Jedna z lepszych zup z cukinii jaką udało mi się zrobić (mimo, że nie wstawiam za dużo wpisów z wytrwanymi daniami to stwierdziłam, że tym przepisem muszę się z Wami podzielić). Aromatyczna, kremowa, lekko pikantna, bardzo sycąca, z dodatkiem serka topionego – zupa krem z cukinii.

Podawana z sosem czosnkowym, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym pieczywem. Musicie ją koniecznie wypróbować!

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego weekendu!

 

Składniki:

300 ml bulionu drobiowego

1 duża cukinia (około 1 kg)

2 białe cebule

3 łyżki masła

zioła: tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz po około 1 łyżeczce

sól, pieprz

100 g serka topionego śmietankowego

3 duże ząbki czosnku

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w dużym garnku na maśle około 3-4 minut, na złoty kolor. Cukinię, razem ze skórką pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli, podsmażyć około 10 minut i odłożyć 3 łyżki warzyw do dekoracji. Resztę zalać bulionem. Dodać sól, pieprz i resztę przypraw. Pokryć i gotować około 15 minut. Po ugotowaniu chwilę wystudzić, dodać serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem.

Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem. 

Do talerza nalać zupę, na wierzch wyłożyć 3 łyżki sosu czosnkowego, delikatnie  wmieszać w krem, tak aby powstały esy floresy, wierzch posypać łyżką odstawionych warzyw, świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>