Pszenno-żytni chleb na zakwasie ze słonecznikiem

chleb z ziarnami pszenno-zytni 4 chleb z ziarnami pszenno-zytni 1

chleb z ziarnami pszenno-zytni 31

chleb z ziarnami pszenno-zytni 2

Jaki jest?
Jest wilgotny, lekko kwaśny, ma chrupiącą skórkę i dużą ilość ziaren słonecznika. Taki domowy chleb na zakwasie na śniadanie to sama przyjemność i samo zdrowie!

Miłego dnia! : )

 

Składniki na zaczyn:
5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej

Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.

Następnie do zaczynu dodać:

5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej

Wymieszać dokładnie składniki zaczynu, zakryć folią i zostawić na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

zaczyn

400 g mąki żytniej typ 720

200 g białej pszennej maki chlebowej

450 g letniej wody

10 g soli

120 g ziaren słonecznika, uprażonych

Do miski wsypać mąki, wlać wodę, dodać zaczyn, ziarna słonecznika i sól. Wyrobić ciasto (będzie klejące). Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ręką, maczając ją w letniej wodzie. Zostawić do wyrośnięcia (aż ciasto sięgnie górnej krawędzi formy, około 8 godzin)

Formę wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 220. Kiedy piekarnik nagrzeje się do 220 stopni piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąc chleb z formy i dopiekać kolejne 10 minut.

Wyjąć chleb i studzić na kratce. Kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!

chleb z ziarnami pszenno-zytni 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>